Diş Hekimi Konya0 332 320 04 04

Estetik Diş Hekimliği

Gülüş Tasarımı Nedir?

Estetik diş hekimliği uygulaması olan Gülüş Tasarımı, bir gülümsemenin güzelliğini bozan ağız ve diş yapısındaki herhangi bir unsuru düzeltmek için yaptığımız tüm tedavileri içerir. Gülüş tasarımı estetik diş hekimlerinin sıklıkla aklına gelen uygulamalardan biridir. Ağız sağlığı söz konusu olduğunda insanlar genellikle diş kaybı, ağız kokusu, diş ağrısı gibi sorunlardan bahseder.

Mevcut durumda bu sorunların her geçen gün arttığı bilinmekte ve bu soruna yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Diş çürüğü sorunu çoğu insanın aşina olduğu hastalıklardan biridir.
Bir çok ünlünün ve gündemin yaptığı gülüş kaldırma uygulaması insanlara hiçbir zararı yoktur. Bu, hastanın sağlığını ve güvenini artırmak için tasarlanmış bir tedavidir. Bazı insanlar bu uygulamada estetik anlayışlarını daha da geliştirmek için bunu yapabilirler.

Bu kadar çok yöntemle güzel bir gülüşe sahip olmanın yolları var. Yüz anatomisine uygun gülüş tasarımı, birden fazla işlemi birleştiren bir uygulamadır.

Gülüş tasarımı süreci

Doktorunuz sizi önceden muayene edecek ve gülüş tasarımı ile yapılacak işlemleri belirleyecektir. Sürece bağlı olarak gülüş tasarımı uzun zaman alabilir veya daha kısa sürede yapılabilir. İlk aşama hastanın ağız yapısı ve ağız sağlığı hakkında bilgilendirilmesidir. Kapanma problemlerinden veya ileride oluşabilecek diş eti problemlerinden kaynaklanabilecek problemler göz önüne alınarak istenilen estetik görünüme kavuşmak için bir tedavi planı ve kişiye özel bir iyileşme süreci planlanır. Hastanın sorunu sadece diş ve diş etleri ise sonuçları görmek için birkaç hafta yeterlidir. Ortodonti alanında tedavi veya ameliyat gerekiyorsa işlem 6 aydan fazla sürebilir.

Porselen Laminat

Porselen kaplamalar diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Geniş aralıklı, rahatsızlık verecek kadar rengi bozulmuş, kırık ve deforme dişlerde kolaylıkla uygulanan bir diş restorasyon yöntemi olarak adlandırılabilir. Porselen plakalar, diş etleriyle uyum içinde yüzeye yapışan ince bir tabaka haline getirilir. Büyük, öne doğru çıkıntı yapan diş yapısı için duruma göre ince bir tabaka törpülemek mümkündür. Ağrısız ve ağrısız bir kozmetik gülüşe kavuşmak isteyenler bu yöntemden oldukça memnun kalmaktadır.

Porselen bıçak uygulaması

Dişlerin arasını doldurmak gerekirse diş boylarını uzatıp yeniden şekillendirin,

Dişlerinin rengini beğenmeyen, antibiyotiklerle dişleri boyanan ve kalıcı olarak beyaz olmak isteyen hastalarda,

Hafif çapraz, düzensiz dişlerin düzeltilmesinde porselen kaplamalara alternatif olarak kullanılabilir.

Zirkonyum diş kaplamaları

Bu sistemde taban olarak metal yerine beyaz renkli zirkonyum alaşımı kullanılmaktadır. Sistemin en büyük avantajı, çok yüksek dayanıklılık ile arka bölgedeki köprülere tam bir estetik kazandırmasıdır. Bu tip porselen kaplamalarda taban yapısındaki zirkonyum metal ile aynı yüksek mukavemete sahiptir. Zirkonyum akıllı seramik, vücudumuza mükemmel biyouyumluluk ve doğal görünüm sunar.

Herhangi bir nedenle diş kaybedildiğinde komşu dişler o boşluğa doğru hareket etmeye başlar. Bunun sonucunda komşu dişlerde diş eti problemleri, bu boşlukta eğilmeye bağlı kemik kaybı, estetiğin azalması ve çiğneme kuvvetinde değişiklikler meydana gelir. Bu boşluk uzun süre implant veya köprülerle doldurulmazsa bu komşu dişler de kaybedilebilir.

Zirkonyum kaplama uygulaması

Zirkon porselen dişe mekanik ve kimyasal olarak yapıştırılır. Bu nedenle tutma kapasiteleri metal sehpalara göre çok daha yüksektir. Temel yapısında metal olmadığı için dentin-diş eti seviyesinde koyu bir çizgi yoktur. Daha estetik bir form sağlanır. Diş eti çizgisi geri çekildiğinde zirkonya kıllar estetik görünümünü korurken metal kıllar diş-diş eti birleşim yerinde kötü bir görüntü oluşturur. Porselen çerçevelerde kullanılan bazı metallere alerji riski yoktur. Zirkon porselenler ısı iletmezler. Metal desteklerde olduğu gibi ısı hassasiyeti oluşmaz. Dezavantajı maliyettir. Maliyet metalden yapılanlardan daha yüksektir. Ayrıca uzun süreli diş eksikliği, alın ile üst çene arasındaki ilişkinin çok kötü olduğu durumlar diş gıcırdatma, dışarıda diş gıcırdatma alışkanlığına neden olabilir.

Porselen kaplamalar

Birçok farklı nedenle çok fazla madde kaybetmiş dişleri korumak için dişlerin diş benzeri malzemelerle kaplanması işlemidir. Bu işlem dişlere zarar vermez, aksine dişlerin ömrünü uzatır.

Bir veya birden fazla dişin yokluğunda komşu dişler tarafından desteklenen özel kaplamalar ile boşluğu doldurmak için yapılır.
Köprü uygulamasında eksik dişin oluşturduğu boşluğun her iki tarafındaki dişler (doğal dişler veya implantlar) kaplanır ve bu kronlar arasındaki boşluk yapay dişlerle doldurulur.

Çok katmanlı diş kaplama

Gülüş Tasarımı: (Ayrıca laminate veya lamina olarak da bilinir.) Görünümünüzü olumsuz etkileyen birçok ağız rahatsızlığına kozmetik bir çözümdür. Kaplamalarda esasen kozmetik problem olan porselen preparasyonu ön dişe yapıştırarak bu sorunları gidermeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapısı ve bozulmamış rengi ile dişlere doğal güzellik ve fonksiyon kazandırmak için yeterlidir. Bu porselen kaplamalar ince yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir dişin üzerine uyum ve hassasiyetle hazırlanır ve yerleştirilir. Dişin önü ve kaplamanın içi özel bir reçine (yapışkan ortam) ile yapıştırılır. İşlem tamamlandığında birleşmeleri beklenir.

Laminat kaplama ne zaman döşenir?

Gülüş tasarımı uygulamalarından biri olan çok katmanlı dişler temel olarak renk değişimlerini ortadan kaldırmak ve bir ölçüde şekli düzeltmek için yapılabilir. Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:

Renklenme sürecinde gelişmiş antibiyotikler, florür vb. beyazlatma (diş beyazlatma) gibi yöntemlerle sonuç vermezler. Lekelerin yapısının ve renginin genetik bozukluğu,

Ayrılmış dişlerin birleştirilmesi (kapalı dişler),

Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonu

Eski rengi bozulmuş ve şekillenmiş dolguların onarımında

Çarpık ve çapraşık dişlerin düzeltilmesine alternatif olabilir (ortodontik tedaviye alternatif).

Laminat tedavisinden kimler faydalanmaz?

Çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ciddi diş eti hasarlarında uygulanmaz.

Ahşap zemin uygulamaları

Önce dişiniz işleme hazırlanır, kalan kısmı temizlenir. Daha sonra dişlerinizin tam bir kopyasını almak için ölçüler alınır. Dişlerin üzerindeki yapışkan tabaka porselenden yapılmıştır. Son olarak, yapıştırma sistemlerinde olduğu gibi, plakalar mevcut diş yüzeyine reçine (bir yapıştırıcı ara maddesi) ile yapıştırılır.

Lamineler uzun ömürlü müdür? Dayanıklı mıdır?
Laminatlar iyi ağız bakımı ile uzun yıllar sorunsuz kullanılabilir. Porselenden yapıldıkları için diğer yapıştırıcı (bonding) sistemlere göre üstün özelliklere sahiptirler. Lekelere ve aşınmaya karşı daha dayanıklıdırlar. Ömürlerini uzatmak için diş bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca sert yiyecekleri ısırmak, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

Laminat parkenin avantajları
– Ufak bir müdahale ile doğal ve sağlıklı bir görünüm sağlanır,
– Dişinizde sadece tırnak genişliğinde bir yarık (her zaman gerekli değildir) yeterlidir,
– Dayanıklı, solmaya karşı dayanıklı ve uzun ömürlü malzemelerden üretilmiştir.
– Dişlerin doğal yapısına zarar vermeden istenilen estetiğe ulaşmak için sadece kaplama uygulanabilir. Dişlerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır veya küçük bir düzeltme ile daha düzgün sonuçlar elde edilebilir. Dişten çıkarılan miktar 0.3-0.7 mm ile sınırlandırıldı. Böylece dişleri kesmek (küçültmek) gerekmez.
– Laboratuvarda tedavi aşaması sadece 3 gün sürer. Ancak dudaklarınızın yeni görünümüne alışması 3 haftayı bulabilir.Bu hizalama sırasında dudak egzersizleri ve okuma yapmanızı öneririz. Bu sürenin sonunda tamamen yüze entegre olan ve protez olarak algılanamayan yeni dişleri kullanabilirsiniz.
– Porselen yüzeyi son derece pürüzsüz olacağından sigara ve benzeri kaynaklı leke ve kireç oluşumunu minimuma indirir.
– Kahve, çay, tütün gibi dış etkenlerle renk değiştirmeyin.
– Malzeme olarak oldukça kırılgandır. Ancak emaye ile tam olarak birleştiğinde çekme mukavemeti ve çekme mukavemeti çok yüksek olur. Örneğin, yapıştırılmış bir kaplamayı bir dişten tamamen çıkarmak mümkün değildir. Ancak elmaslarla aşındırılarak diş yüzeyinden uzaklaştırılabilir.
– Yüksek aşınma direncine sahiptir.

Diş beyazlatma: Yıllar içinde yiyecek, içecek (kahve, şarap ve çay) ve sigara içmeye bağlı olarak dişler beyazlığını kaybedebilir. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma (diş beyazlatma) yapılabilir. Porselen kaplamalara kıyasla diş beyazlatma, dişler yıpranmadığı için kolay, güvenilir, ekonomik ve daha koruyucu bir işlemdir.

Lekeli ve renksiz dişler

Diş rengi de tıpkı göz ve saç rengi gibi kişiye özeldir. Dişte bulunan elementlerin birbirine oranı dişin rengini belirler. Emaye yüzeyi gözenekli bir yapıya sahiptir (küçük delikler görünmez). Bu nedenle dişlerin doğal rengi zamanla dış etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Tedavi nasıl yapılır?

İki tip tedavi seçilebilir. Birincisi diş muayenehanenizde daha hızlı sonuç veren bir yöntem (Ofis Beyazlatma), diğeri ise evde yapabileceğiniz bir yöntemdir (Home Whitening).

Onur KÜÇÜKKAĞNICI YUKARI
Hemen Ara WhatsApp