İçindekiler
Kanal tedavisi bir dişin zarar görmüş veya enfekte olmuş doku damar dokusunun temizlenmesi ve dolgu ile kapatılmasıdır. Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler iç dokunun içine girerek burada çoğalmaya başlar. Bu durum tedavi edilmezse, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olurlar. Bu durumda damar ve sinir dokusu kaybıyla birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.
Çürüğün büyük olup dişin canlı dokusuna zarar verdiği durumlar ve derin diş çatlaklarında uygulanır. Dişin iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü durumlarda damar ve sinir dokusunun çıkarılarak dişin korunması sağlanır.
Tedavisi gereken dişler hiçbir belirti vermeyebileceği gibi çok şiddetli belirtiler de verebilmektedir. Bu belirtiler;
– Yüz ve boyunda şişlik,
– Dişte sıcak ve soğuğa karşı sürekli hassasiyet,
– Çiğneme ve ısırma sırasında ağrı,
– Diş etinin şişmesi,
– Diş etinde sivilce ucuna benzer oluşum,
– Gece uyandıran veya kendiliğinden başlayan ağrı,
– Dişte renk değişimidir.
Kanal tedavisinin dört temel adımı bulunur. Çürük ve enfeksiyonun temizlenmesinin ardından, diş kanallarına şekil verilir. Ardından kanallar doldurulur ve diş tekrar işlevsel hale getirilir.
Kanal tedavisi işlemi birkaç seans yapılması gereken bir işlem olabilmektedir. Seans sayısı dişteki enfeksiyonun büyüklüğüne ve hastanın iyileşme sürecine göre değişebilir. Her bir seans yaklaşık bir saat sürebilmektedir. Tedavi ile diş kaybının önlendiği düşünüldüğünde çok uzun bir işlem değildir.
Tedavi lokal anestezi altında yapılır. Dolayısıyla yaygın inanışın aksine kanal tedavisi ağrılı bir işlem değildir.
Tedavi sonrası ağrı yaşanması çok az görülen bir durumdur. Ağrı olması durumunda doktorunuzun önerdiği hafif bir ağrı kesiciyi kullanmanızda sakınca yoktur. Ancak genellikle ağrı kesici içilmesine gerek bile olmamaktadır.
Başarı oranı çok yüksek bir tedavi çeşididir. Ayrıca kanal tedavisi dişi kurtarma işlemidir. Tedavisi yapılmadığı zaman diş kurtulamayacağı için yapılması gereken işlem çekimdir. Çekimin ardından eksik dişin yerine konması için implant tedavisi veya köprü tedavisi uygulanabilmektedir.
Kanal tedavisi genel anestezi altında yapılabilir. Karar vermeden önce diş hekiminiz ile görüşmeniz oldukça faydalı olacaktır.
Kanal tedavisinin en çok yapılma sebeplerinden biri diş çürüğüdür. Dolayısıyla ağız hijyenine dikkat edilip iyi fırçalanma yapıldığı durumlarda dişlerin tedaviyegitme ihtimali azalacaktır. Senede iki kez olmak üzere düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek de bu konuda büyük fayda sağlamaktadır.
Kanal tedavisinin tekrar yapılması yani yapılan kanalın yenilenmesi işlemi mümkündür. Tedavinin iyileşmeyle sonuçlanmadığı veya dişin tekrar enfekte olduğu durumlarda eski dolgular sökülür ve kanallar temizlenip şekillendirilerek yeniden uygun materyallerle doldurulur.
Beklenmedik bir diş problemi ile karşılaştığınızda sadece doktorunuzdan sağlıklı bilgi alabilirsiniz. Bu sebeple merak ettiğiniz sorularınız için diş hekiminiz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Bizimle 0 332 320 04 04, 0544 233 01 77 numaralı telefonlarımızdan iletişime geçebilir; Konya Meram’da bulunan Beyaz Meram Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Diğer tedavilerimizi Neler Yapıyorum sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Her bir seans için ortalama bir bilgi vermek gerekirse 45 ile 60 dk civarı sürer.
Kanal tedavisi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Sanılanın aksine ağrılı veya acılı bir süreç değildir.
Kanal tedavisi zor bir işlem değildir. Olası diş kayıplarının önüne geçilmediğinde daha büyük sorunlara yol açar.
Evet kanal tedavisi genel anestezi altında yapılabilir. Karar vermeden önce hekiminizle görüşmenizi öneririz.
Diş çekimi sonrasında dişin boşluğunu doldurmak kanal tedavisinden daha uzun sürecek bir işlem gerektirir. Diş yeniden yapılmazsa daha büyük sorunlar ortaya çıkarır.