Diş Hekimi Konya0 332 320 04 04

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Herkes gülümserken daha beyaz dişlere sahip olmayı hayal etse de bu her zaman farklı nedenlerle gerçekleşmez. Bazı kişilerin doğal diş rengi sarı iken, bazı kişiler gündüz yeme alışkanlıkları nedeniyle dişlerini beyaz görmeyebilir. Düzenli fırçalama ile bile diş lekelenmesi büyük ölçüde önlenemez. Kişilerin kendine olan güvenini olumsuz etkileyebilen bu durum, problemden kolaylıkla uzaklaştırılabilir. Günlük hayatta kullanılan diş macunu ve verniğin yeterli olmadığı durumlarda diş beyazlatma yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca protez, kaplama, zirkonyum ve folyo parçaları hastanın diş rengine uygun olarak tasarlanır. Zamanla renk değiştirmedikleri için beyazlatma işlemi ile renk değiştirmezler. Diş beyazlatma işlemi kaplama ve protezlere herhangi bir zarar vermez.

Diş Beyazlatma Bleaching Nedir?

Çeşitli nedenlerle dişlerin mine ve dentin tabakasına nüfuz eden ve dişleri eski rengine kavuşturan renklenmelerin giderilmesi işlemine diş beyazlatma (beyazlatma) denir. Dişlerin zamanla doğal olarak koyulaşması, dişlerin temizlenmesi ve parlatılması ile giderilebilir. Ancak bu uygulamalarla giderilemeyen renklenmeleri gidermek veya dişlerin doğal rengini birkaç ton açmak mümkündür. Bu durumda dişlerde porselen yerine daha koruyucu bir yöntem olarak bilinen beyazlatma işlemi uygulanır. Diş beyazlatma veya diğer bir deyişle diş beyazlatma işleminden sonra dişlerin durumuna göre -5 ton açık alana ulaşabilmektedir.


Diş Beyazlatma Kalıcı mı?

Diş beyazlatmanın sonuçları kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcıdır. Ancak dişler hiçbir zaman eski rengine dönmez. Kahve, tütün, kırmızı şarap gibi maddelerin sürekli tüketimi ve insan beslenme alışkanlıkları diş beyazlığının kaybolmasına neden olabilir. Çünkü; Gerekirse beyazlatma işleminden 6 ay sonra kontrol edilebilir ve gerekirse ikinci bir temizlik, tartar parlatma ve beyazlatma önerilebilir.

Diş Beyazlatma Teknikleri Nelerdir?

Diş beyazlatma yöntemleri uygulanan tekniğe göre ikiye ayrılır:

Ofis tipi diş beyazlatma: Bu yöntem diş hekimlerinin klinik pratikte kullandıkları ve hızlı sonuç veren bir tekniktir. 2-3 seanstan oluşan ve yaklaşık 15 dakika süren kabin tipi diş beyazlatma işleminde, istenilen sonuca ve her kişinin diş hassasiyetine göre seans sayısı arttırılıp azaltılabilir. İşleme başlamadan önce, uzun ömürlülüğü artırmak için bir kireç çözme işlemi yapılmalıdır. Diş beyazlatma öncesi diş rengi seçilir ve diş etlerine zarar vermemek için koruyucu uygulanır. Oksijen içeriği yüksek bir beyazlatma ürünü olan kimyasal diş beyazlatma jeli, lazerler dahil farklı ışık kaynakları ile aktive edilerek uygulanır. Jel diş üzerinde bir süre kaldıktan sonra temizlenir ve dişin rengi kontrol edilir. Gerekirse seanslara devam edilir. Ofiste beyazlatma sadece sekiz ön dişi etkiler. Beyazlatma işleminin tam etkisini görmek için 2 saat beklemenize yardımcı olacaktır.

Evde diş beyazlatma: Evde veya işyerinde kişiye özel hazırlanmış önceden var olan plaklar veya aletler kullanılarak klinik ortamın dışında gerçekleştirilen bir işlemdir. Kişinin alt ve üst çenesinden alınan ölçülere göre özel beyazlatma kağıdı hazırlanır. Dozaj, diş hekimi tarafından hastaya uygun beyazlatma jeli seçilerek ayarlanır. Belirlenen süre içerisinde kişi dişlerine beyazlatma jeli yerleştirmek için kalıpları yerleştirir. Bu uygulama daha pratiktir, genellikle geceleri tavsiye edilir. Evde beyazlatma işlemlerinde çok fazla beyazlatma jeli uygulanmamasına özen gösterilmelidir. Aşırı uygulama durumunda diskten dökülen beyazlatma jeli diş etlerini tahriş edebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında diş etlerinizi hemen yıkamalı ve tahriş olmuş yüzeye E vitamini içeren bir krem sürmelisiniz.

Evde uygulanan beyazlatma ürünlerinin hidrojen peroksit konsantrasyonu, doktorlar tarafından klinik ortamlarda kullanılan diş beyazlatma ürünlerinden çok daha düşüktür. Doğal bir sonuç olarak muayenehane içi diş beyazlatma işlemlerinden çok hızlı ve etkili sonuçlar alınabilir. Ofis içi beyazlatma işlemi sırasında diş hekimi hastanın diş etlerini ve yumuşak dokularını tam olarak korur. Bu sayede evde yapılan beyazlatma işlemi sırasında ortaya çıkması muhtemel beyazlatma jelinden diş eti tahrişi riski, ofis içi beyazlatma işlemine dahil edilmez. Bir ofis beyazlatma prosedüründe hasta sağlığı ve elde edilen beyazlatma etkisi açısından en iyi sonuçlar elde edilebilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürüyor?

Diş beyazlatma seans sayısı dişlerin renklenmesine göre 2 ile 3 seans arasında değişmektedir. 15 dakikalık bir süre içinde üç kez gerçekleştirilen beyazlatma işleminden önce diş etinin zarar görmemesi için koruyucu uygulanır. Daha sonra dişlere beyazlatma jeli sürülür.

Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Kadar?

Diş beyazlatma maliyeti, doğası gereği diş hekiminin sunduğu önemli kozmetik diş yöntemlerinden biridir ve diğer kozmetik yöntemlere göre daha düşüktür. Aynı zamanda hızlı bir şekilde uygulanabilmekte ve kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Diş beyazlatma işlemlerinin maliyeti kullanılan yöntem ve ekipmana göre değişiklik gösterebilmektedir. Diş beyazlatma fiyatları birçok kritere göre belirleniyor; Uygulama seanslarının sıklığı, diş beyazlatma tedavilerinin kombine uygulanıp uygulanmadığı gibi faktörler göz önünde bulundurularak her hastaya özel tedavi planı ve bütçesi oluşturulur. Evde diş beyazlatma, ofiste diş beyazlatmadan daha ekonomiktir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Beyaz dişlere sahip olmak ve estetik açıdan hoş bir görünüme sahip olmak kadın erkek her yaştan insan için çok önemli olmakla birlikte çeşitli faktörler nedeniyle her zaman mümkün olmamaktadır. Bazı kişilerin doğal diş rengi sarı iken, bazılarının da beslenme alışkanlıklarından dolayı rengi bozulmaktadır. Bu durumda dişlerinizi düzenli fırçalamak ve uygun ağız bakım yöntemlerini uygulamak bile dişlerin sararmasını engelleyemez.

Bazı kişilerin dişleri doğuştan olabilirken, bazı kişilerin dişlerinde bazı antibiyotik kullanımı gibi sebeplerden dolayı içten renklenmeler olabilir. Ayrıca düzenli olarak tüketilen çay, kahve, alkol, meyve suları gibi yiyecek ve içecekler dış dişlerde renklenmelere neden olabilir. Bu faktörler sayesinde dişlerin doğal beyazlığını kapatmak ve istenilen beyaz dişlere kavuşmak mümkündür.

Ancak dişlerde istenilen beyazlığa ulaşmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Beyazlatma işlemi kullanılarak dişlerdeki renklenmelerin giderilmesi ve daha beyaz dişlere kavuşmak mümkündür. Ancak diş beyazlatma yani diş beyazlatma, diş taşı temizlendikten sonra uygulanan polisaj işlemi ile karıştırılmamalıdır. Diş beyazlatma yani ağartma işlemi farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik Ortamında Beyazlatma)

Ofiste beyazlatma, diş hekimi tarafından klinik ortamda gerçekleştirilen bir diş beyazlatma işlemidir. Hızlı sonuç veren bu işlem genellikle 2-3 seans, her seferinde 15 dakika olarak yapılır. Uygulama seans sayısı dişin mevcut durumuna, diş hassasiyetine ve istenilen sonuca göre değişmektedir. Klinikte beyazlatma işlemi uygulanmadan önce daha uzun süreli etki için hasta tartardan temizlenir. İstenilen diş rengi belirlendikten sonra işlem sırasında diş etlerinin zarar görmemesi için koruyucu uygulanacaktır. Ofis tipi diş beyazlatma işlemlerinde kimyasal diş beyazlatma jelleri, lazer gibi farklı ışık kaynakları kullanılarak aktive edilen, yüksek düzeyde oksijen içeren beyazlatıcı ürünlerdir. Uygulanan jel diş üzerinde bir süre bekletildikten sonra temizlenir ve ortaya çıkan diş rengi kontrol edilir. Gerekirse seanslara devam edilir. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi kısa sürede daha beyaz sonuçlar vererek hem hasta hem de diş hekimi için zamandan tasarruf sağlar. Elde edilen sonuçların kalıcılığını sağlamak için uygulama sonrasında birkaç noktaya dikkat edilmesi çok önemlidir. Diş beyazlatma sonrası dişlerde geçici hassasiyet oluşabilir. Doğal kabul edilen bu sevgi doğal olarak birkaç gün içinde kaybolur.

Lazer Beyazlatma (Işıkla Beyazlatma)

Mine ve dentini aydınlatan destekli bir beyazlatma işlemi olan lazer beyazlatma; Bu, bir tam ark beyazlatma lambası ve ışıkla aktive olan 5 peroksit jeli kullanılarak yapılır. Güvenli, etkili ve son derece hızlı olan bu yöntem, kısa sürede daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişiler için idealdir.

Lazer Işığıyla Etkinleştirilmiş Beyazlatıcı Jel en iyi şekilde, lekeleri ve derin renk bozulmalarını gidermek için dişlere nazikçe nüfuz eden, bilimsel olarak formüle edilmiş pH dengeli bir hidrojen peroksit olarak tanımlanır. Hidrojen peroksit jelin parçalanması nedeniyle oksijen, mine ve dentine nüfuz eder. Bu nedenle dişlerin yapısında herhangi bir değişikliğe neden olmadan renkli maddelerin beyazlamasına yardımcı olur. İşlemden önce dudaklar ve diş etleri herhangi bir zarar görmemesi için izole edilir. 15 dakikalık terapi seansları için özel olarak tasarlanmış ışıkla aktifleşen aydınlatıcı jel uygulanır. 15 dakikalık her uygulamadan sonra beyazlatma jeli yıkanıp temizlenir ve gerekirse üç defaya kadar tekrarlanır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Evde diş beyazlatma veya diğer bir deyişle evde diş beyazlatma, diş hekimi tarafından evde, diş hekimi gözetiminde ancak diş hekiminin önerdiği malzemelerle yapılan diş beyazlatma işlemidir. Hastanın diş beyazlatma işlemleri diş hekimi tarafından kişiye özel planlanarak evde diş beyazlatma uygulanacaktır. Bu kapsamda kişiye özel ölçüm ve analizler yapılmaktadır. Sonuç olarak, bireysel plakalar hazırlanır. Diş hekimi tarafından verilen plakların üzerine diş hekimi tarafından verilen diş beyazlatma jelini belirtilen seviyede uygular. Evde diş beyazlatma işleminin başarılı olabilmesi için plakların diş hekiminin belirlediği süre boyunca düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Genellikle daha uygun olduğu için geceleri diş teli takmak en iyisidir. Evde beyazlatma ile ilgili en büyük sorunlardan biri diş hekiminizin çıkardığı beyazlatma jeli miktarını ayarlamaktır. Beyazlatıcı jeli normalden daha sık uygularsanız plak dışarı taşacak ve diş etlerini tahriş edecektir. Böyle bir durumda diş etleri hemen bol su ile durulanarak ve tahriş olmuş yüzeye E vitamini içeren krem sürülerek temizlenmelidir.

Tek Diş Beyazlatma (Kanal Tedavisi Uygulanan Dişleri İçten Beyazlatma)

Kanal tedavisi veya travma sonrası çay, kahve, tütün, kırmızı şarap gibi renklendirici özelliği olan yiyecek ve içeceklerin kullanılmasının yanı sıra dişin içindeki canlı doku ölebilir ve dişlerde renklenmeler oluşabilir. Renklenme tüm dişlerde veya bazı durumlarda sadece bir dişte meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda sadece diş beyazlatma işlemi uygulanır.
Tek diş beyazlatma işlemi genellikle kanal tedavisine bağlı renk değişikliği gösteren dişlere uygulanır. Dişlerdeki dolgular çıkarılır. Köre diş beyazlatma jeli uygulanır. Geçici dolgularla doldurulmuş dişlerde istenilen ton elde edilene kadar lazerle diş beyazlatmaya devam edilebilir. Bu işlemde diş beyazlatma kimyasalları lazer ile aktive edilerek istenilen beyazlığa ulaşılır.
Tek bir beyazlatma prosedürünün ömrü hastanın sıvısına bağlı olarak değişebilir, bu da renk değişikliğine ve sigara içme durumuna neden olabilir. Gerekirse
-6 ayda bir 1-2 seans ek tedavi ile tek bir beyazlatma işleminden elde edilen sonuçlar kalıcı olarak korunabilir. İstenilen beyazlatma etkisine ulaşmak her kişinin ağız sağlığına göre değişebilen bir işlemdir.

Kombine Diş Beyazlatma (Ev + Ofis Tipi Beyazlatma)

Kombine diş beyazlatma, dişlerinin renginden memnun olmayan kişilerin kullanabileceği etkili bir diş beyazlatma yöntemidir. Farklı sebeplerle rengi bozulan dişlerin rengini değiştirmeye veya dişlerin rengini birkaç ton açmaya öncelik vermek mümkündür. Ev ve ofis beyazlatma yöntemlerinin bir arada uygulandığı bu işlemde hastaya ofis tipi beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra elde edilen beyazlık ev tipi beyazlatma uygulaması ile desteklenmektedir. Bu yöntemin uygulanması genellikle boyama kapasitesi yüksek olanlarda tercih edilmektedir.
Dişlerin ön tarafında düşük seviyede aşındırma yapıldıktan sonra ince bir tabaka porselenin dişlerin ön taraflarına yapıştırılması işlemidir.

Onur KÜÇÜKKAĞNICI YUKARI
Hemen Ara WhatsApp