İmplant nedir?
Diş implantı, diş kökü yerine kullanılan titanyumdan yapılmış silindirik ve/veya konik yapay diş köküdür.İmplantlar, doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayan en iyi seçenektir. Diş kaybı ile ortaya çıkan önemli konulardan biri olan çene kemiği erimesinin durdurulması günümüzde sadece implantlarla sağlanmaktadır. İmplantlar, geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme işlevleri sağlar ve doğal görünüm bozulmaz. İmplant tedavisi 21. yüzyılda diş hekimliğinde en önemli gelişmelerden biridir. Diş implantları, doğru teşhisin ardından yeterli bilgi, deneyim ve donanımla uygulandığında hasta ve hekim için çok başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi yöntemidir. Kısaca implant dişler, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak için çene kemiğine yerleştirilen ve genellikle titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir. İmplantlar kişiye doğal bir görünüm, daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonları sağlar.
İmplant tedavisi neden yapılır?
Tek diş eksikliklerinde,
Arka dişlerini tek veya çift taraflı kaybetmiş hastalarda,
Kalan az sayıdaki doğal dişi desteklemek için,
İmplantlar tüm doğal dişlerini kaybetmiş hastalara uygulanmaktadır.
İmplant tedavi süresi ne kadardır?
İmplant yapılması planlanan hastanın klinik ve radyografik muayeneleri yapılır. Bu muayeneler sonucunda uygulanacak implantın tipi, çapı ve uzunluğu; Daha sonra protez tipine karar verilir. Buna göre farklı implant ve protez tiplerine göre tedavi süresi değişebilmektedir. Tedavi süreci olarak adlandırılan implantların kemiğe kaynaştırılması işlemi kişiden kişiye veya uygulanan bölgeye göre farklılık gösterir. Bu döneme iyileşme dönemi denir ve hastanın dişsiz kalmasını önlemek için geçici protez yapılır. İyileşme süresi tamamlandıktan sonra protez aşamasına geçilir ve planlanan sabit veya hareketli protez hastaya takılır.
Diş İmplantları Ne Kadar Yaşar?
İmplantlar artık dişler kadar uzun ömürlü olarak kabul edilmektedir. Özellikle 35-40 yaşından sonra implantlar çoğu durumda doğal dişlerin tedavisinden daha uzun süre dayanır. Sonuçta implantlar ömür boyu kullanılabilir. Diş hekiminiz size bu konuda daha detaylı bilgi verecektir.
İmplantların ömür boyu sorunsuz kaldığı gözlemlenmiştir. Ancak implantların ömrünü etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan ilki hastanın ağız hijyenine ne kadar önem verdiğidir.
İmplant Diş Tedavi Süreci Nasıldır?
İlk muayeneden tüm tedavinizin sonuna kadar genellikle 5-6 kez diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Protez implantların üzerine hemen yerleştirilebiliyorsa genellikle 2 randevu yeterlidir.
Bu randevuların süresi yapılacak tedavilere göre değişmektedir. Kısacası sert ve orta-sert bir kemik yapınız varsa tedavi ortalama 1-2 haftada biter, zayıf bir kemik yapınız varsa 2-5 ayı bulabilir. İmplant yerleştirme cerrahi bir operasyonla yapılır.
Tek bir implant yerleştirilecekse işlem 10 ila 30 dakika arasında sürer. Ameliyat süresi implant sayısı ve hastanın kemik durumuna göre yarım saat ile birkaç saat arasında değişmektedir. Genellikle 3 veya daha fazla diş 2 implant ile değiştirilebilir.
Özellikle çene arka bölgesinde çok sayıda dişin eksik olduğu durumlarda sabit protez yapabilmek için implant sayısının arttırılması gerekmektedir. İmplant tedavisi bölgedeki kemiğin erimesini durdurduğu için bazen implant sayısı bu nedenle artırılabilir.
Ayrıca implantların üzerine sabit porselen kaplamalar uygulanabileceği gibi hasta tarafından çıkarılabilen hareketli protezler de yapılabilmektedir. Tedavi süreciniz başlamadan önce doktorunuz size uygun tasarımı planlayacak ve açıklayacaktır.