Son yıllarda popülaritesi artan diş kaplamaları, hasarlı dişlerin yerine takmak veya diş çekimi gibi masraflı ve yorucu işlemlere gerek kalmadan daha uygun ve kullanışlı bir çözüm sunmaktadır. Günümüzde kullanılan kaplama yöntemleri ile sağlıklı dişlere sahip olmak çok kolay. Dişlerin estetik nedenlerle kaplanmasıyla hastanın arzu ettiği dişlere kavuşması mümkün olduğu gibi, herhangi bir nedenle çok fazla madde kaybetmiş dişlerin de diş şekillendirme malzemeleri ile kaplanması mümkündür. Böyle bir işlem dişlere zarar vermez ve dişlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Dişler yaşla birlikte beyazlığını ve gücünü kaybedebilir. Diş çürüğü ve kırık dişler de sağlıksız ağız yapılarına neden olabilir. Dişlerinin eski görünümüne ve sağlığına kavuşmasını isteyenler kozmetik diş uygulamalarından faydalanabilirler. Metal kaplamalara alternatif olan zirkonyum kaplamalar da dişlerinin doğal hali gibi görünmesini isteyen kişiler için oldukça hassas bir yöntemdir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte diş hekimliğinde gün geçtikçe daha estetik ve dayanıklı malzemeler kullanılmaktadır. Zirkonyum bu malzemelerden biridir.
Zirkonyum kullanılarak diş yüzeyine yapılan kaplama işlemi diş zirkonyum kaplama olarak bilinir. Zirkonyum kaplama, taç veya taç olarak da bilinir. Beyaz rengi, ışık geçirgenliği ve dayanıklılığı nedeniyle kozmetik protetik tedaviye olanak sağladığı için diş tedavilerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Çürük dişlerin restore edilmesinde yaygın olarak kullanılan zirkonyum porselen kaplama yöntemi, estetik bir gülüşe ve daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilere de uygulanabilmektedir. Hem ön hem de arka taraftaki dişler için kullanılabilir. Ön dişlere uygulanan uygulamalarda estetik bir görünüm elde edilse de arka dişlere uygulandığında dayanıklılık açısından bütünlük sağlanmaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama tedavisi ile estetik ve dayanıklı bir sonuç elde edilebilmesi için hastanın diş eti sağlığında bir problem bulunmaması gerekiyor. Herhangi bir sorun saptandığı takdirde ilk önce diş etlerinin tedavisi yapılıyor ve iyileştikten sonra estetik açıdan değerlendiriliyor. Hastanın gülme kısmı yüksek olup gerek görülürse diş eti boylarında gerekli seviyeleme işlemi yapılıyor. Dişlerde gerekli tedaviler uygulandıktan sonra özel ölçü maddelerinin kullanılmasıyla ölçü alınıyor. Dişlerde gerekli tedaviler uygulandıktan sonra özel ölçü maddelerinin kullanılmasıyla ölçü alınıyor. Alınan ölçülerle beraber dişler kesilerek üç boyutlu tarayıcılarla bilgisayara aktarılıyor. CAD CAM sistemlerini kullanarak zirkon bloklar hazırlanıyor ve dişlerin alt yapısı oluşturuluyor. Zirkonyum oksit bloka aktarılan dişlere son şekilleri verilerek fırınlama aşamasına geçiş yapılıyor. Fırınlama aşamasından sonra alt yapılara uygun renkte porselen takılarak çalışma işlemi tamamlanıyor.
Eğer altyapı provalarından sonra ağızdan herhangi bir problem çıkarsa; son düzenlemelerden sonra cilalı ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan kaplamalar dişin üzerine yapıştırılarak sabitleniyor.
Zirkonyum Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?
Zirkonyum diş kaplamaları öncelikle kozmetik amaçlı olsada; Çok fazla madde kaybetmiş dişlerin restorasyonlarında, diş beyazlatma yöntemlerinin yapamadığı ileri renklenme tedavisinde, eski yapıları hasar görmüş dolgularda, aşağıdaki gruptaki dişlerde köprü veya kaplama olarak kullanılan, gizli durum. Ortodontik tedavisinin seçilmediği çıkıntılı dişler gibi veya daha az dağınık ve dağınık dişlerde, ön grup dişlerin dental implant restorasyonlarında ve gülüşe estetik kazandırmak için kullanılabilir…
Zirkonyum kaplama kalıcı bir tedavi olduğu için diş ve çene gelişimini tamamlamış kişilere uygulanabilir. 18-20 yaşına kadar büyüme evresinde olduğundan ve büyüyen çene nedeniyle boşluklar oluşabileceğinden önerilmez.
Ayrıca psikolojik problemler nedeniyle dişlerini gıcırdatan, dişleri kilitlenen veya sert isimlerini kemirme alışkanlığı olan hastaların işlemle bu sorunları giderildikten sonra zirkonyum porselen kaplama yaptırmaları önerilir. Zirkonyum diş kaplama; Dişleri kırık, çürük veya zarar görmüş kişilere, diş etleri çok düşük veya çok yüksek olanlara, dişleri çok kısa veya çok uzun olanlara, dişlerinin her zaman beyaz ve temiz olmasını isteyen kişilere de uygulanabilir.